Hoe onvolledige informatie over anticonceptie schadelijke gevolgen kan hebben voor jouw lichaam.

Er zijn talloze verschillende opties wat betreft anticonceptie op de Nederlandse markt, maar niet iedereen weet wat alle opties zijn. Als je niet beter weet en je huisarts vertelt je wat, ga je daarin mee. Net zoals ik dat deed 5 jaar geleden. Het resultaat? Onvolledige informatie die mij 5 jaar aan ongemak en onnodige schade heeft gekost. In dit verhaal deel ik mijn ervaring en geef ik handvatten voor wat dan wél de juiste informatie is.

Hoe onjuiste informatie traumatiserende gevolgen had voor mij en mijn baarmoeder

Mirena, Kyleena, Ballerine en T-safe. Als je deze namen herkent ben je waarschijnlijk een vrouw die wel eens in aanraking is geweest met anticonceptie. Deze namen zeggen mij zelf heel veel. Ik heb namelijk spiraaltje na spiraaltje geprobeerd omdat ik niet volledig en juist werd geïnformeerd over deze anticonceptie, met schadelijke gevolgen van dien.

Ik was 18 jaar en na een aantal jaar aan de pil te hebben gezeten was ik toe aan het spiraaltje. Een lagere dosis hormonen, al wilde ik het liefst hormoonvrij, en 5 jaar zekerheid. “We doen de Kyleena voor jou, die is hetzelfde als de Mirena, maar ietsjes kleiner en heeft de laagste dosis hormonen”, zei de huisarts. Dat klonk me goed in de oren. Ik lag ongemakkelijk op het harde platte bed in de behandelkamer van de huisarts en hield de hand van mijn beste vriendin vast. “Nu kan het even pijn doen.” Ik kneep hard in de hand van mijn vriendin en voelde de weeën, dat waren het volgens de huisarts, door mijn lichaam stromen. Na 3 keer te zijn flauwgevallen liep ik de deur uit. Licht in mijn hoofd, maar wel opgelucht.

Op het eerste gezicht was ik erg tevreden met de Kyleena, tot ik na een paar maanden ontzettende acne kreeg. Ik had dit nog nooit gehad. Ik zorgde goed voor mijn huid en dat resulteerde altijd in een egaal gezicht. De acne was vreselijk en pijnlijk. Ik schaamde me en het leek niet beter te worden. Ik ging van schoonheidsspecialist, naar huisarts naar dermatoloog maar allemaal vertelden ze me hetzelfde: “Het komt door het spiraaltje en de bijbehorende hormonen. Of je moet er mee leven of hij moet eruit.” Eruit? Ik voelde me hopeloos, want wat voor anticonceptie moest ik dan nemen? De pil wilde ik nooit meer, want die legde een soort ‘neerslachtige sluier’ over me heen en ik kreeg er erge opvliegers van. De Mirena spiraal was al een te hoge dosis, en de koperspiraal (een hormoonvrije spiraal), vertelde mijn huisarts, is alleen geschikt voor vrouwen die al bevallen zijn. Wat nu? Ik zat in een stabiele relatie en ik vond geen anticonceptie ook niet betrouwbaar, dus ik besloot met de Kyleena te leven.

Maanden later was de acne nog even erg, al zat ik aan sterke hormoonzalven van de dokter. Ik werd wanhopig en schaamde me voor mijn gezicht. Ik durfde mensen niet meer aan te kijken en wilde altijd met make-up op de deur uit. Op een middag vertelde een vriendin dat er een nieuwe spiraal op de markt is, genaamd de Ballerine. Een koperspiraal, en dus hormoonvrij, die wél geschikt was voor vrouwen die nog niet bevallen waren. Ik besloot onderzoek te doen en een aantal weken later lag ik weer met de benen wijd op de harde tafel. De Ballerine was zo nieuw, dat mijn huisarts hem nog maar 2 keer had gezet; “maar het is niet moeilijk”, zei ze. Ik was heel zenuwachtig. Mijn handen voelden klam aan. Deze afspraak was tijdens covid-19, dus mijn vriend mocht niet mee de behandelkamer in. Allereerst moest de Kyleena natuurlijk verwijderd worden. Dit ging prima. Vervolgens bereidde ze de Ballerine spiraal voor. Een zogenaamde eendenbek hield mijn baarmoederhals open. Hoewel dit al behoorlijk ongemakkelijk was, was de pijn die ik daarna voelde als iets wat nog nooit had meegemaakt. Ik schreeuwde het uit. Kronkelend op het bed voelde ik de tranen in mijn ogen prikken. Een steek in mijn baarmoeder. Alles werd zwart. Toen ik weer bijkwam keek de huisarts me geschrokken aan: “Ik kan niet verder. Ik ben bang dat ik je baarmoeder heb geperforeerd.”

De pijn en trauma die de baarmoederperforatie heeft achtergelaten was afschuwelijk. Wekenlang kromp ik ineen van alleen de gedachte al. Ik voelde regelmatig heftige steken, kon geen tampon meer in en durfde mijn benen niet meer wijd open te leggen. Ik hield ze stevig tegen elkaar. Na het fiasco bij de huisarts werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog om te kijken wat de schade was en om de juiste baarmoedermaat op te meten. Daar bleek mijn baarmoeder, met veel geluk, nog gezond te zijn. De schade was niet onherstelbaar. De vriendelijke gynaecoloog zag hoeveel moeite ik had met iemand weer toelaten tussen mijn benen. Ze keek me aan met medelijden: “Waarom wilde je zo graag de Ballerine? Die zet ik zelf nooit. Ik kreeg er zoveel klachten over.” Ik antwoordde: “Dat is de enige hormoonvrije spiraal voor mijn leeftijd.” Ik las verwarring op haar gezicht. “Dat is niet waar. We hebben simpele hormoonvrije koperspiraaltjes die ik dagelijks bij meiden van 15 jaar zet.” Ik wist niet wat ik hoorde. Dus al die tijd had ik gewoon een goed, betrouwbaar en hormoonvrij spiraaltje kunnen hebben? En al dit ongemak was me dan ontgaan? “Dan wil ik die!”, antwoordde ik enthousiast.

Nu, ruim een jaar later, zit mijn hormoonvrije koperspiraaltje perfect. Mijn acne verdween als sneeuw voor de zon en ik zit beter in mijn vel dan ooit tevoren. Hoewel ik nog steeds een trauma heb aan de baarmoederperforatie en de steken nog regelmatig voel, ben ik heel erg opgelucht eindelijk een goede vorm van anticonceptie te hebben gevonden. Als ik íets heb geleerd dan is het wel: neem je baarmoeder serieus en gun jezelf een echte expert met volledige informatie. Dat verdien je.

Een overzicht van mijn reis door de spiraaltjes, de voor- en nadelen en de andere spiraaltjes op de Nederlandse markt

Het is achteraf volkomen onnodig geweest om via al deze spiraaltjes tot de juiste te komen, maar het voordeel is dan wel dat ik mezelf ondertussen heb bekroond tot ‘spiraal expert’. In samenwerking met de vrouwenkliniek (waar ik kundig ben geholpen) die mij heeft doorverwezen naar betrouwbare informatie, heb ik een infographic gemaakt om tot een overzichtelijk en volledig geheel te komen. Hopelijk voorkom je met deze informatie en handvatten onnodig ongemak.

Create a website or blog at WordPress.com